Saha Satış Temsilcisi Kimdir?

Saha Satış Temsilcisi Kimdir?

Saha satış temsilcisi kendi sorumluluğunda olan ürün ve müşteri grubu ile çalışan kişilerdir. Firmaların sahada yapılacak satış, kâr ve müşteri memnuniyeti hedeflerini gerçekleştirmek üzere görevlendirilirler. Firma adına müşteri arama ve kazandırma işlemlerini yürütürler. Bu nedenle güler yüzlü, ikna kabiliyeti yüksek, aktif ve enerjisi yüksek kişiler olarak seçilirler. Müşterilere proje kapsamında ürün satışı yapmak da saha satış temsilcisinin sorumluluğundadır. Mevcut müşteri portföyünü genişletip yeni müşteriler kazandırmak hedefleri arasındadır.

Saha Satış Temsilcisinin Görevleri

Firmaların hedefledikleri sektörde başarı sağlayabilmeleri için saha satış temsilcisi çok önemli bir faktördür. Saha satış elemanı, pazar araştırması yapar ve müşteriler ile doğru bağlantıları kurarak onları firmaya kazandırır. Firmanın hedefleri doğrultusunda müşterilere uygun çözümler sunarak ürün satışı gerçekleştirir. Verilen fiyat tekliflerine göre müşteri ile müzakere sağlar. Müşterinin talep ve tekliflerini değerlendirerek gerçekleştirdiği satışların sözleşmelerini yapar. Yaptığı işlemler ile ilgili proje bütçelerini yetkili birime bildirir.

Saha satış temsilcisi, belirlenen ziyaret planını tamamlaması ardından mesai sonunda çalıştığı birime giderek yetkililerine gerekli raporları sunmalıdır. Böylelikle yapılan ziyaretlerden elde edilen veriler ile bir sonraki ziyaret planlamaları daha doğru ve etkili bir şekilde yapılabilmektedir.

Satış Temsilcisinde Aranan Özellikler Nelerdir?

Firmaların saha satış elemanı olan temsilciler çok önemli bir görev yaptıklarından dolayı firmalar tarafından belirli özellikler dikkate alınarak seçilirler. Saha satış temsilcisi firmaya müşteri kazandırma görevini üstlendiğinden ikna kabiliyeti yüksek ve müşteriler ile sürekli ve doğru irtibat kurabilme özelliklerine sahip olmalıdır. Sektöre hâkim olup sorumlu olduğu ürün ve hizmetler hakkında tam bir bilgiye sahip olması gerekir. Planlı ve düzenli bir raporlama yapabilmesi firma ile sürekli irtibat halinde olabilmesi önemlidir. Satış temsilcisinin seyahat engeli olmaması ve giyimine önem vermesi mühimdir. Pazarlama ile ilgili bölümlerden mezun olmuş eğitimli bir temsilci olması da tercih sebebidir. Erkek temsilcilerde askerliğini yapmış olma özelliği aranır. Zira sektörü ve işi öğrenen bir temsilcinin daimi olarak çalışması istenir. Satış temsilcisi güler yüzlü ve insanlar ile iletişimi yüksek özellikte olması gerekir.