Soğuk Satış ile Sıcak Satış Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Genel olarak sıcak satış, soğuk satış ve karma satış olmak üzere toplamda 3 farklı satış çeşidi bulunmaktadır. İşletmeler, hizmet verdiği sektör veya sahip olduğu teçhizata göre çeşitli satış tekniklerini uygulayabilir. Bu satış tekniklerinin farklı birer özelliği olmakta olup, aynı zamanda bu teknikler arasında ciddi farklar da bulunmaktadır. Soğuk ve sıcak satış tekniklerinin özellikleri ve arasındaki farklar ise şu şekildedir;

Soğuk ve Sıcak Satış Farkları

Satış teknikleri olan sıcak satış ve soğuk satış uygulanan yöntemler açısından birbirinden farklıdır. Soğuk satışta saha satışlarında kullanılan bir yöntem olup müşteriye hemen ürün sunumu yapılmayan bir tekniktir. Müşterinin ihtiyaçları belirlenip analizler yapılarak satış öncesi yapılan bir program ile ürün hazırlanır. Sıcak satış ise tamamen müşteri odaklı olup önceden satış şartları hazır olup hemen ürün satışının yapıldığı satış tekniğidir. Önceden belirlenen tahsilât kurallarına göre yapılan satış üst düzey memnuniyet sağlayan satış yöntemidir.

Soğuk Satış

Soğuk satış belli bir rut planına göre müşteri odaklı çalışılan bir sistemdir. Soğuk satışta en önemli nokta müşteri ihtiyaçlarının en doğru şekilde tespit edilmesidir. Müşteri için önemli olan ise satıcının ihtiyaçlarını en doğru şekilde temin etmesidir. Sıcak satışta müşteriye sunulacak ürün hazırdır ve anında satış yapılır. Oysa soğuk satışta siparişler müşterinin ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanır. Soğuk satışta ürünlerin fiyatlandırılması ve müşteriye yapılan iskontolar gibi konular denetim altında olur. Müşteri ile pazarlık gibi bir durum söz konusu olmayıp daha kurumsal bir çalışma yürütülür. Tahsilât takibi de daha kolay yapılabilir.

Sıcak Satış

Sıcak satış hedeflenen müşteriye anında satış ve önceden belirlenen tahsilât kurallarına göre sunum yapılır. Mobil ya da online ortamda anında para tahsilatının yapılabildiği bir sistemdir. Sıcak satış soğuk satışa göre daha esnek bir satış tekniğidir. Sektöre ve işin niteliğine göre şekillendirilebilir. Sıcak satışta hata oranı düşüktür. Tüm ürünler sistemde kayıtlı olduğundan yanlış ya da eksik ürün satışı söz konusu değildir. Sıcak satış çok hızlıdır, siparişler ve satışlar anında işleme alınır. Üst düzeyde verimli memnuniyet sunan bir sistemdir.

soğuk satış sıcak satış